Създаване на управляваща коалиция в Северна Македония

Zoran_zaev

Повече от месец след провеждането на извънредните парламентарни избори в Северна Македония, беше постиганата договореност за създаване на управляваща коалиция.

Партията на досегашния премиер Зоран Заев СДСМ подписа споразумение с албанските формации Демократичния съюз за интеграция и Демократическата партия на албанците, като по този начин си осигури крехкото мнозинство от 62 депутата, от общо 120. С цел удовлетворяване на големите амбиции на албанските партии, Заев се съгласи досегашния председател на Парламента Талат Джафери да продължи мандата си, а албанците да получат възможността през последните 100 дни на мандата на коалицията да определят премиер от своите редове.

Успоредно с това загубилата изборите ВМРО-ДПМНЕ се разкъсва от противоречия след втората поредна загуба на изборите. Голямата част от симпатизантите й искат оставката на ръководството на партията визирайки, че предходните ръководства са подавали оставка винаги след загуба.

Така сформираната коалиция крие пред себе си редица неизвестни. От една страна историята е показала, че ДСИ е силно волантилна в своите желания и искания, което създава условия за редица напрежения със СДСМ. От друга страна и двете партии имат ясна проевропейска насоченост, което предполага липса на реални напрежения с външни партньори и организации.

Като най-голям проблем обаче се очертава крехкото мнозинство от само два гласа, които, ще държат под постоянно напрежение новия стар премиер Заев.

Автор: Даниел Нунев

Один комментарий “Създаване на управляваща коалиция в Северна Македония

  1. Спасибо вам за предоставленную информацию

Оставить комментарий