СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В СЪСТОЯНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА НЕОПРЕДЕЛЕНОСТ

Невъзможността да бъде намерен компромис между македонските политически партии по датата за провеждане на избори, задълбочава политическата несигурност и нестабилност в Република Северна Македония, в условията на нов ръст на заболяванията от корона вирус. Неизпълнението на Договора за добросъседство между Република Северна Македония и Република България продължава да внася напрежение в отношенията между двете страни и да отдалечава Скопие от членство в ЕС.

След подадената оставка лидера на СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) Зоран Заев и отмяната на насрочените за м. април предсрочни парламентарни избори заради появата на COVID-19, Северна Македония дефакто е без нормално функциониращи институции. Икономическата ситуация в страната се влошава и предвиденото свиване на икономиката с 3,8% най вероятно ще се увеличи, с оглед политическата дестабилизация и рязкото увеличаване на случаите на заболели с коронавирус.  

Във вътрешен план продължават споровете между двете най-големи партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, относно датата за провеждане на парламентарните избори. Срещата с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски не доведе до постигане на резултати и преговорите продължават.

Управляващата СДСМ официално обяви, че ще участва в коалиция с албанската партия «БЕСА», а лидерът на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети заяви че, партията ще излъчи кандидатура за първи премиер на Северна Македония от албански произход.  ВМРО-ДПМНЕ не коментират тези изявления, което показва, че вероятно е постигната негласна договорка между албаската ДСИ и ВМРО-ДПМНЕ, които нямат търпение отново да се върнат във властта независимо на каква цена.

Във външнополитически план Северна Македония очаква дата за започване на преговорите за членство в ЕС, след като в началото м. май тази година бе приета Декларацията от Загреб.   България  подкрепя членството на западната ни съседка, но въпреки това важно условие пред Република Северна Македония остава изпълнението на двустранния договор за добросъседски отношения  — „В това отношение продължава да бъде важно двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за добросъседски отношения с България, да се прилагат добросъвестно и с осезаеми резултати“. (Декларация от Загреб)

Северна Македония успя да премине относително спокойно през първите етапи на епидемията, следвайки модела на повечето европейски държави – изолация на населението и затваряне на границите. Към настоящия момент в страната има отчетени 4057 заразени от новия щам на корона вируса и 187 починали (към 14.06.2020 г.), при около 2 100 000 жители. Границите са все още затворени, но социално-икономическият живот постепенно започва да се възстановява.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Малко е вероятно следващият премиер на Северна Македония да е албанец, но фактът, че дори се обсъжда такава възможност означава, че водещите македонски партии са изпаднали в състояние на несигурност. В тази връзка, не е изключено при обединение на албанския вот( 30% от населението на страната) да бъдат постигнати изненадващи изборни резултати, наподобяващи българската поговорка – „Двама се карат, третият печели.“

След епидемията от COVID-19,  икономиките на страните от ЕС се опитват да заработят на нормални обороти,  което предполага забавяне на процесите на разширяване и сближаваше със страните от Западните Балкани като Република Северна Македония и Албания.

България подкрепи Република Северна Македония в Декларацията от Загреб, но при условие стриктно спазване на договора за добросъседство.  Надявам се българското правителство да се вслуша в думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани от м.март 2020 — «Нямаме право на отстъпление, защото става дума за достойнството на страната ни. Ние сме за преговори между ЕС и Република Северна Македония, но конкретна дата за началото им ще бъде определена, когато приключи работата на българо-македонската комисия». Също така България трябва да е готова да реагира по всяко време на преговорния процес, ако не бъдат изчистени спорните исторически въпроси и ако продължи езикът на омразата към София.

Автор: Даниел Нунев

Daniel_Nunev

Оставить комментарий