Интервю със световния шампион и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев

Jordan_Jovchev

1. Ако си представим, че спортът е една голяма дива гора, на кое животно се оприличавате и защо?

Аз виждам себе си като вълк. Нашият спорт е индивидуален и изисква да даваш много от себе си, и за да оцелееш трябва да натискаш педала до край. Харесват ми качествата на вълка. Първо вълкът ми харесва като визия — борбен и красив.

Олимпийски Игри, Атина 2004. Сребърен медал с цена на злато!

2. Вие как разбирате израза «социална справедливост» и съществува ли тя?

Според мен след като я има като термин, то тя съществува. Въпросът е строго индивидуално кой как я приема. Социалната справедливост според мен е когато човек има отношение към дейността с която се занимава. На мен по време на спортното ми развитие са ми помагали много, и се старая това което знам и смятам, че е положително да го предавам на хората и децата, които искат да се занимават със спорт. Не може всичко да е пари, трябва да има такава социална справедливост.

3. Вие успяхте ли да заработите вашият „милион“ и донесе ли ви спорта пари?

Съвременния спорт носи пари. Едно време всички искахме да бъдем успешни и не си мислехме толкова за пари. Аз от дете знаех, че първо трябва да постигнеш резултат. За да бъдеш богат – трябва да бъдеш успешен, без значение в спорта или в друга дейност. Това изисква много работа и усилия, за което човек трябва да е готов да отдели от своето време. Да се създават постоянно цели и препятствия, да тормозиш себе си, когато целиш високо спортно майсторство и резултати, няма как да не преминеш през всякакви трудности. И след това когато накараш света да разбере за теб достигаш до момента, когато това ти носи и финансова полза. Спорта се отплаща и от него може да се печели.

4. Има ли щастие в парите и какво е за теб щастието?

Ако нямаш пари се чудиш как да ги изкараш и страдаш, защото съвременния свят изисква финансови ресурси. Всеки уважаваш себе си човек иска да работи за пари. Когато човек има пари – той е независим и може да бъде щастлив. Парите дават възможност да пътуваш и ако решиш днес, можеш да си купиш билет до Маями. Според мен човек разполагащ с пари трябва да има финансова дисциплина, защото многото пари могат да доведат и до страдание. Човек трябва да е умерен. За мен щастието е когато имаш до себе си хора, които те обичат и когато можеш да споделиш хубавите мигове с тях. Също така аз се чувствам щастлив, когато имам възможност не само да печеля, но и да давам, да отделям време на хората около себе си.

5. Кой човешки недостатък можете да простите? И какво не можете да простите?

Аз така съм възпитан, че няма нещо което да не мога да простя. Досега не ми се е случвало да не мога да простя. Аз не мога да мразя някой и нищо човешко не ми е чуждо. Човек трябва винаги да дава втори шанс. Трудно е когато близък те нарани умишлено, но дори и тогава се прощава.

6. Коя историческа личност ви вдъхновява?

Васил Левски. Преди два дена посетих село Васил Левски в община Карлово. Едно страхотно селце, което те връща назад във времето, където хората са давали много за свободата си. Стари къщи, каменни зидове, възрожденска атмосфера, която те кара да се чувстваш горд, че си българин. Тогава свободата не се е измервала в пари. Тази цел е изключително смислена и истинска. Човек може да черпи вдъхновение от хора като Васил Левски.

7. Любима книга?

„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ на Богомил Райнов и „Тетрадката“ на Никълъс Спаркс. Харесвам да чета книги, които ме обогатяват и разнообразяват ежедневието ми.

8. Имаш ли други увлечения (хоби), освен спортната гимнастика?

Много харесвам тенис. Харесва ми да го играя, да го гледам. Това е нещо, което преоткрих във времето и се старая да намирам все повече време за да го практикувам. А иначе като хоби, с което да се занимавам не само аз е да организирам състезания по паркур и стрийт Фитнес.
Бихте ли приели едно предизвикателство за един тенис мач с мен? — Да, разбира се! Приемам предизвикателството.

9. Имаш ли мечта?

Имам син на 19 години и като всеки един родител мечтая той да се реализира и да бъде успешен и най-вече здрав.

10. Вярваш ли в знаци и символи? Имаш ли някакви лични суеверия в спорта или в живота?

Не. По време на състезания не съм мислил от кое кошче ще се намажа с магнезий, дали ще е червено или синьо. Винаги съм вярвал в силите си, в подготовката си и съм се молел на Господ да бъде с мен, да ме пази жив и здрав, и да ми даде силата да покажа възможностите си.

11. Когато срещнеш Господ, какво би му казал?

Това е много интересен въпрос. Въпросът ти е наистина един на милиард. Досега никой не ми го е задавал. Не знам… а той какво би ме питал… Леле колко неща ми се въртят в главата. «Не можеше ли света да е по-добър?»

Автор: Даниел Нунев Снимки: Пейо Пеев

Читайте подробнее: Ввести промо-коды

Оставить комментарий