bg
en ru

ТОП 10 причини защо да е България

Автор: Анастасия Кристова

При следващото Ви пътуване в Европа

1. Най-добрият европейски  приятел на Вашия джоб

България предлага изключително добро съотношение между цена и качество на биопродукти и разнообразни услуги, включващи: козметични салони, фитнес, застраховки, такси, развлечения, rent-a-car, достъпни цени в ресторанти, кафе-барове и нощни клубове. Между другото, настаняване в 4-звезден хотел ще Ви струва по-малко от 50 евро за вечер, таксиметровите услуги в столицата варират от 3 до 5 евро в посока, а за вкусно ястие ще Ви трябват не повече от 10 евро. Също така, България е една от най-популярните балнеолечебни и SPA & Wellness дестинации не само в Европа, но и в целия свят. Много хотели могат да се похвалят с басейни с топла минерална вода, повечето от които са открити. Идеалният начин да съчетаеш приятна и релаксираща почивка сред природата с лечебните свойства на водата. Луксозните СПА центрове ще Ви зарадват с гама от услуги на атрактивни цени.

2. Прекрасни градове край Черноморието

Безспорно, едни от съкровищата на България се явяват градовете Варна, Созопол и Несебър. Забележителностите на град Варна са многобройни, като красивата Морска градина, построена в бароков стил, по подобие на дворцовите градини на Шонбрун и Белведере във Виена, великолепната катедрала Св. Успение Богородично, чийто строеж започва през далечната 1880 г. За модел майсторите са ползвали Петерховския храм в Санкт-Петербург. И не на последно място Римските терми, които датират от II век. От друга страна, Созопол е най-очарователният курорт в България. Старата част на града е архитектурен резерват, в който преобладават дървени къщи на рибарите, построени през XIX век и част от крепостната стена, свидетел на нападението на турските войски през 1829 г. Загадъчният Несебър известен с уникалната комбинация от древна история и останки на античната архитектура от епохата на българското Възраждане, е включен в списъка на ЮНЕСКО.

3.Очарователен пейзаж

Въпреки факта, че България не е голяма страна, по отношение на географското си разположение, тази малка територия е пълна с великолепни пейзажи и природни чудеса. Несъмнено, величествената природа на България е символът на страната и едно от най-ценните наследства, които я правят, по свой собствен начин, неповторима и многолика туристическа дестинация. Заслепяващо красивият ландшафт, преливащ от равнинна безбрежна шир, и достолепни планини, които са достъпни през всичките четири сезона, зареждат с енергия, а изобилието от флора и фауна, в съчетание с умерено-континенталния климат, подходящ за почивка през цялата година, превръщат България в Рая на земята!

4. Несравнимо археологическо наследство

Всяко кътче от България е изпълнено с многовековна история. Магията на тази земя, датираща още от VII век преди Христа, оставя своя отпечатък навсякъде, като започнем от Рилския манастир, Белоградчишките скали, десетките пещери, които пазят тайнствени истории, спиращи дъха водопади, невероятните седемте Рилски езера и, разбира се, завършваме с Черноморското крайбрежие. А град Пловдив или Филипопис, както е наричан през годините, е един от най-старите градове от история на Европа, който в момента се подготвя за участието в конкурса за “Европейска столицата на културата“ през 2019 г.

5. Кисело мляко

Българският “йогурт“ на дълголетието, а именно бактерията Lactobacillus bulgaricum, се възпроизвежда само по българските географски ширини, това я прави един от националните символи на България. Бактерията има доказани терапевтични свойства, като по-точно стимулира имунната система, подобрява храносмилането, укрепва организма, има противоракови свойства и, не на последно място, забавя процесите на стареене на тялото.

6. Българска кухня

Комбинацията от балканска, средиземноморска и турска кухня със сигурност прави българското кулинарно наследство скрита перла сред всички други южноевропейските кухни. Тя се характеризира с остри подправки и пикантен вкус. Една от основните особености на българската кухня е едновременната термична обработка на продуктите на слаб огън. Това позволява да се запазят хранителните свойства, да се постигне приятен аромат на ястията и да се съхранят автентичните комбинации от вкусови съчетания. ГОСТ препоръчва да опитате прясна черноморска риба, гювеч (пикантни задушени зеленчуци с месо), шопска салата, баница, сирене, българската супа “таратор“, пържен хляб, наречен “мекици”, мусака и лютеница, която представлява зеленчукова паста-сос. А какви са доматите тук!

7. Зимни забавления

Едновременно достъпни и висококачествено оборуд-вани съоръжения за зимни спортове ще откриете в курортните градове Банско, Боровец и Пампорово, в които се простират над 200 км. ски писти. Най-големият курорт Банско може да се похвали като организатор на световни първенства по ски и сноуборд. Невероятните еко пътеки и маршрути, с които се осияни планините в България, са достъпни през всичките сезони, а зимата разкриват своя потенциал в една главозамайваща приказка.

8. Финансово атрактивна страна

В България може да откриете отличен фискален климат за инвеститорите, тъй като тя има един от най-благоприятните данъчни режими в Европейския Съюз. Данъкът върху общия доход има фиксирана ставка и възлиза на 10%. Същото важи и за корпоративния данък. Оперативните разходи и разходи за регистрация на дружеството отново са ниски. Българският лев има фиксиран валутен курс с еврото, също тук са най-благоприятните цени за отдаване под наем на офиси, а разходите за комунални услуги са едни от най-ниските за целия Европейски Съюз. Тъй като България е разположена географски изключително благоприятно, това опосредства за достъпните цени на въздушния транспорт до най-добрите европейски градове като Лондон, Манчестър, Единбург, Берлин, Милано, Рим, Мадрид, Барселона, Амстердам. Често цената на самолетните билети е по-малка от 50 евро, а времето за пътуване е от 2 до 4 часа.

8. Розово масло

Отдавна българската роза, потомък на дамаската роза, е спечелила позицията на кралицата на цветята с аромата и широкото си приложение в козметиката. От древни времена се изброяват нейните вълшебни свойства. Розовото масло е отлично подмладяващо средство, изглажда бръчките на лицето, премахва пигментни петна, укрепва нервната система и подхранва кожата с необходими хранителни вещества. Ароматът на роза влияе положително не само на физическото, но и на емоционалното състояние – стимулира изработването на допамин „хормона на щастието“.

10. Българското вино – дарът на тракийските богове

Казват, че Дионис – богът на виното – е роден в Перперикон, сегашните руини на юг от Пловдив. Днес България е една от най-големите страни-износителки на тази божествена напитка в света. Уникални местни сортове на вина, като Болгар, Мавруд, Мелник, Гъмза, Кадарак, Памид, Димят и Мискет, са достояние на българския народ. С годините България се наложи като отлична дестинация за винен туризъм и ежегодно се издига по стълбата на успеха в тази категория. ГОСТ препоръчва задължителна дегустация на тъмно-червен Мавруд, аборигенен сорт на червено грозде, създаден в България и открит на територията на Тракийската низина в близост до Пловдив. За да разберете какво вино е пиел Орфей и древните траки, които са населявали земите на днешна България – елате при нас!