БЕЛАРУС В ЗОНАТА НА НЕИЗВЕСТНОТО

lukashenko

Източници на различни издания твърдят, че Унгария е основната спирачка пред по-твърд подход среща Минск. Същевременно външните министри от ЕС вече отвориха пътя за налагане на нови санкции заради погрома срещу протестите. Решението им в петък предстои да бъде подплатено с конкретен санкционен списък, но няма данни това да се готви днес. Съседите на Беларус Полша, Латвия и Литва междувременно заявиха, че са готови да действат като посредници в кризата. В последните няколко дни външният министър на Беларус Владимир Макей разговаря с представители на Швеция, Финландия, дори Швейцария (която не членува в ЕС) и други западни държави и уверява, че Минск е готов на «конструктивен диалог» с протестиращите.

Същевременно Беларус отхвърля искането за повтаряне на изборите. Русия предупреждава, че няма да приеме намеса отвън, но президентът ѝ Владимир Путин чу за своята страна същите предупреждения от германския канцлер Ангела Меркел във вчерашен разговор.

Лукашенко заяви няколко пъти тази седмица, че се безпокои от провеждането на учения на НАТО в Полша и Литва в момента и дори изпрати военни на границата си с двете държави.

Съдейки по досегашната политика между Русия и Беларус, би могло да се анализира, че случващото се в Минск не се случва без участието на Москва на терен. Основание за този извод дава противопоставянето от последния един месец между Лукашенко и Путин във връзка с предаването на задържаните членове на частната руска компания ВАГНЕР на територията на Беларус.

Автор: Даниел Нунев

Оставить комментарий